fredag 27 augusti 2010

Här är den jäveln!

Men det blir nog svårt att hitta hans grav för enligt wikipedia dog han troligtvis urfattig 1712 eller nått. Och BTW han var FRANSMAN(världens ondaste folk och deras mat är inte äns så god). Denis Papin förstörde världen.

Ångmaskinen, grunden till nutidens ångest. En teori

Den senaste veckan har jag jobbat på Posten med att dela ut reklam. De har fått mig att fundera över min ekonomiska framtid. Eftersom jag gärna ser mig som en motståndare till dagens kapitalistiska samhälle tänkte jag på var det började. De jag kom fram till var industrialiseringen och all ny teknik som det bidragit till. I och med ångmaskinens intåg så startades den industriella revolutionen och den förde med sig urbanisering och lönearbetet. Före allt det här så jobbade man ju på sin gård med sin familj i frid och fröjd tills det blev torka eller dylikt, det var väldigt eco-friendly och allmänt naturligt. Sen dog allt de ut och man flyttade in till städerna och levde ihop tryckta i små lägenheter med tafsande gubbar och så förstås jobbade man för en lön istället för på sin egen gård. Det tror jag medförde en större ångest än den som fanns på familjegårdarna i och med att arbetarna ofta (typ alltid) blev utsugna av de hemska arbetsköparna och därmed inte kunde göra ett dyft för att påverka sin situation. Det är ju oftast sådana situationer som framkallar ångest.

En liten inflikning bara, medan jag skrev den här texten märkte jag att jag baserade hela den här teorin på de tre böcker jag läst av Per-Anders Fogelströms bokserie om Stockholm. De böckerna är ju i och för sig baserade på riktig fakta har jag hört.


I alla fall, det jag vill komma fram till är att lönearbete framkallar ångest eftersom man inte har makt över sitt liv längre. Det kan ju kännas jobbigt att veta att det är din chef som kan styra och ställa över ditt liv lite hur som helst. Inget av detta skulle ha hänt om inte någon kommit på ångmaskinen. jag ska ta reda på vem det är och skända den personens grav (kanske, tror inte jag har råd att åka dit).

Jag ursäktar för diverse stavfel och särskrivningar, orkar inte läsa igenom det precis skrivit.

pok